Over Erik


vanveenendaalErik van Veenendaal is internationaal erkend testexpert en auteur van diverse boeken en een groot aantal artikelen binnen het vakgebied. Hij is tevens één van de ontwikkelaars van de TMap testmethodiek en het TMMi test improvement model. Hij is momenteel werkzaam als internationaal testconsultant en als Chief Executive Officer (CEO) van de TMMi Foundation.

Drs. Erik van Veenendaal CISA is afgestuurd als bedrijfseconoom aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij is sinds 1987 als engineer, consultant en manager werkzaam binnen in de ICT-industrie. Na een carrière binnen software ontwikkeling, is hij overgestapt naar het vakgebied software kwaliteit. Hij heeft daarbinnen een specialisatie ontwikkeld op het gebied van testen.

Als testmanager en adviseur is hij betrokken geweest bij een groot aantal automatiseringsprojecten. Tevens heeft hij bij een aantal omvangrijke organisaties in verschillende domeinen meegewerkt aan teststructurering, de implementatie van reviews en inspecties, en testproces verbeteren. Bij Sogeti was hij werkzaam als manager operations en tezamen met Martin Pol ontwikkelaar van de TMap testmethodiek. Hij is (co-)auteur van een groot aantal artikelen en boeken op het gebied van testen en kwaliteitsmanagement, onder andere de best-sellers “Testen volgens TMap”, “Test Maturity Model integration (TMMi)” en “ISTQB Foundations of Software Testing”.

Improve Quality Services BV
logo-improve-qsErik is de oprichter en was gedurende ruim 12 jaar directeur van Improve Quality Services BV, een dienstverlenende organisatie op het gebied testen, requirements engineering en kwaliteitsmanagement. Onder zijn leiding ontwikkelde Improve Quality Services zich tot een vooraanstaand testbedrijf in de Nederlandse gericht op innovatieve en hoogwaardige dienstverlening. Klanten bevonden zich met name in de technische industrie (bijv. Philips, Océ en Assembléon) en financiële dienstverlening (bijv. Rabobank, ING en Triodos Bank). Op het gebied van (test)opleidingen was het bedrijf marktleider zowel qua kwantiteit als kwaliteit.

Independent test consultant
Van 2010 t/m 2021 was Erik woonachtig op Bonaire (Caribisch Nederland). Momenteel is hij weer woonachtig in Nederland en werkzaam als “independent consultant” waarbij hij zich richt op advisering en opleidingen op het gebied testen en requirements engineering. Tevens verzorgt hij met grote regelmaat publicaties en presentaties binnen het vakgebied. Hij is ook actief in diverse rollen binnen de TMMi Foundation, International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) en de IREB requirements engineering organisatie.

awardErik was mede-initiatiefnemer van de oprichting van TESTNET, waarvan hij inmiddels erelid is. Hij was de eerste tester die het ISEB Practitioner certificaat met distinction mocht ontvangen en is tevens Certified Information Systems Auditor (CISA). Hij spreekt regelmatig op zowel nationale als internationale conferenties en is een internationaal gerespecteerde docent (ISTQB geaccrediteerd) op het gebied van software testen en requirements engineering. Tijdens EuroStar heeft hij reeds drie maal de best-tutorial award gewonnen. Als universitair docent was hij part-time bijna 10 jaar verbonden aan faculteit Technology Management van de TU-Eindhoven.

Testing Excellence Awards
Van 2005 – 2009 was hij vice-president van de International Software Testing Qualification Board (ISTQB). Gedurende een groot aantal jaren was hij editor van de ISTQB “Standard Glossary of terms used in Software Testing” en lid van de editorial board van Testing Experience.

Voor zijn bijdrage aan het vakgebied testen heeft hij 2007 de “European Testing Excellence Award” en in 2015 de “ISTQB International Software Testing Excellence Award” ontvangen.

tafeltennisPrive / Tafeltennis
Naast gezin en werk, besteedt Erik graag tijd aan actief sporten. Hij speelt tafeltennis en doet aan fitness. Tafeltennis doet hij als sinds zijn jonge jaren op een verdienstelijk niveau. Hij heeft onder andere gespeeld voor TTV Red Stars (Venraij), TTV Bergeyk en in de Duitse competitie voor TTC Waldniel. Tijdens het het WK tafeltennis te Rotterdam (2011) en te Dortmund (2012) was hij actief als speler.

Tijdens de Caribische kampioenschappen te Havana (Cuba) van 2014 veroverde hij een bronzen medaille. Hij is zevenvoudig Bonairiaans kampioen in het enkelspel (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2021) en vijfvoudig kampioen in het dubbelspel (2014, 2016, 2017, 2019, 2021 en 2023). Erik was tevens gedurende een zestal jaren voorzitter van de Bonairiaanse Tafel Tennis Bond (BTTB). Momenteel is hij lid van de bondsraad van de Nederlandse Tafel Tennis Bond (NTTB) voor de functiezetel markering, externe communicatie en sponsoring.

Verder heeft hij als hobby gitaar spelen en is hij fan van Bruce Springsteen en heeft dan ook een aantal van zijn spetterende concerten bezocht.