ISTQB Agile Tester


agile-testerAgile wordt inmiddels wereldwijd in heel veel organisatie gebruikt als basis voor software ontwikkeling. Meer en meer testers bevinden zich in Agile projecten of zijn onderdeel van een Agile team. Veel testers hebben moeite om het Agile ontwikkelproces te begrijpen en hun specifieke plaats daarbinnen. Leer de grondbeginselen van Agile ontwikkeling, de rol van de tester in een Agile team en hoe te testen in een Agile project. Ontdek de business en techniek geörienteerde tests, die nodig zijn in een Agile project, en hoe een Agile tester kan bijdragen aan het succes van een project. Leer technieken toe te passen zoals risk-poker en exploratory testen en maak kennis met Acceptance Test-Driven Development (ATDD). Gedurende de training wordt de Agile test theorie verduidelijkt met praktijkvoorbeelden. De dagelijkse praktijk van Agile testen wordt tevens uitgebreid besproken; praktijk en theorie zijn veelal verschillend. Leer test inhoudelijke en team vaardigheden die noodzakelijke zijn voor testers om succesvol te kunnen zijn in de hedendaagse Agile wereld.

Deze 2-daagse cursus is gebaseerd op de ISTQB Agile Tester Foundation syllabus. Deelnemers worden tijdens deze cursus voorbereid om succesvol deel te nemen aan het ISTQB Agile Tester examen.

Onderwerpen

 • ISTQB-ATPPrincipes van Agile software ontwikkeling
 • Aspecten van Agile methodieken
 • Verschillen tussen traditioneel en Agile testen
 • Voortgangsbewaking en rapportage
 • Rol en vaardigheden van een Agile tester
 • Agile test methodes, o.a. Acceptance Test Driven Development (ATTD), testpiramide en testkwadranten
 • Risico-analyse en begroten in Agile projecten, o.a. risk-poker en poker planning
 • Agile testtechnieken, o.a. exploratory testen, specification-by-example en opstellen acceptatiecriteria
 • Voorbereiding op het ISTQB Agile Foundation examen

Leerdoelen

 • Samenwerken in een cross-functioneel Agile team en bekend zijn met de principes en elementaire processen (activiteiten) van Agile software ontwikkeling
 • Aanpassen van bestaande testervaringen en -kennis aan Agile waarden en principes
 • Ondersteunen van het Agile team bij het plannen van testgerelateerde activiteiten
 • Toepassen van relevante testmethoden en -technieken in een Agile project
 • Ondersteunen bij het definiëren van testbare user stories en acceptatiecriteria
 • Gebruik maken van Agile testen praktijkervaringen bij andere bedrijven (in vergelijking tot de Agile testen theorie)

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor alle testprofessionals (testcoördinatoren, testconsultants, testanalisten, test engineers) die werkzaam zijn of gaan werken in een Agile project.  Zowel ervaren testers die al veel ervaring in het testen in traditionele projecten hebben en inzicht willen hoe hun vaardigheden toe te passen in een Agile project, als testers die relatief nieuw zijn in het vakgebied kunnen aan deze cursus deelnemen.

De cursus Agile Tester is mede geschikt voor een ieder die meer kennis wil hebben van software testing in de Agile wereld, zoals SCRUM masters, kwaliteitsmanagers, software ontwikkelaars en business analisten. Leer hoe je testers kunt helpen, hoe je kunt samenwerken met testers, en hoe kunt participeren bij het testen en bovenal  leer je hoe je als team een kwaliteitsproduct oplevert.

ISTQB Agile Tester exam

Deelnemers aan de cursus kunnen tevens deelnemen aan het ISTQB Agile Tester Foundation examen (mits ze aan de voorwaarden voldoen). Het examen vindt plaats aan het einde van de 2e dag van de cursus en bestaat uit een 40-tal multiple choice vragen. Hierbij dient men minimaal 26 vragen correct te beantwoorden om te slagen voor het examen. Met meer dan 700.000 gecertificeerde testers is ISTQB de wereldleider op het gebied van testcertificatie.