11.10.16 Risk keynote
Erik verzorgt in 2017 een keynote en workshop met als onderwerp risk-based testing tijdens een SIGiST meeting in Londen (UK).
26.09.16 Testcursus op Curacao
In februari weer een ISTQB test training op Curacao ism ISACA Chapter Curacao.
21.09.16 Agile testcursus op Curacao
In november voor de eerste keer een ISTQB Agile Foundation testtraining op Curacao ism ISACA Chapter Curacao.
15.08.16 WCSQ 2017
Erik verzorgt een TMMi and Agile tutorial tijdens de World Congress on Software Quality in Lima (Peru).
10.08.16 TMMi en Agile interview
Luister naar het podcast interview van Erik met Tom Cagney over kwaliteit, Agile en TMMi gebaseerd test process verbeteren.
30.06.16 Kampioen Bonaire Enkelspel
Erik is voor de 6e keer Bonairiaans kampioen tafeltennis in het heren enkel geworden.
08.06.16 Cursussen in IJsland
In samenwerking met de Universiteit van Reykjavik verzorgt Erik begin november de 2 daagse training Agile Tester - A Practical Perspective en de training Practical Risk-Based Testing in IJsland.
06.06.16 Risk-Based Testing cursus SEETEST
Erik verzorgt de 1-daagse cursus Risk-Based Testing voorafgaand aan de SEETEST conference 2016 in Bucharest (Roemenie).
18.05.16 Artikel Usability Tester
Een volledig nieuw artikel over het specialiseren als Usability Tester gepubliseerd in TestNetNieuws.
06.05.16 Security Tester
De nieuwe ISTQB Advanced Security Tester syllabus nu beschikbaar.

TMMi

tmmiErik van Veenendaal is één van de oprichters van de TMMi Foundation en sindsdien lid van het bestuur. Tevens is hij de leidende auteur en ontwikkelaar van het Test Maturity Model integration (TMMi).

Als consultant is Erik betrokken bij test verbeter projecten in diverse domeinen, tevens heeft hij als TMMi geaccrediteerd lead-assessor een groot aantal formele en informele TMMi assessments uitgevoerd. Hij verzorgt wereldwijd opleidingen op het gebied van test process improvement, TMMi (Professional) en TMMi assessments.


TMMi Model
Door de TMMi Foundation is het Test Maturity Model integration (TMMi) ontwikkeld; een model dat ten aanzien van CMMI als complementair wordt gepositioneerd en dat een kader schept voor het verbeteren van de kwaliteit van de testprocesses. Testen wordt binnen TMMi gedefinieerd in de meest brede zin van het woord en omvat alle productkwaliteits gerelateerde verificatie- en validatieactiviteiten. TMMi richt zich nadrukkelijk op alle testsoorten, inclusief statisch testen, en alle pijlers van gestructureerd testen. TMMi is onafhankelijk van de ontwikkelmethodiek die wordt toegepast.TMMi Professional
TMMi Professional is gericht op een een ieder die kennis wil verkrijgen c.q. nodig heeft ten aanzien van het TMMi model. Houders van het TMMi Professional certificaat beschikken over de vereiste TMMi kennis die noodzakelijk is om een geaccrediteerde TMMi lead-assessor of assessor te worden. Het TMMi Professional document beschrijft de leerdoelen en andere trainingaspecten van de officiele TMMi model training. Opleiders kunnen op basis van dit document een erkende TMMi training ontwikkelen. Er zijn inmiddels meer dan 20 erkende TMMi Professional opleiders.Assessments
TAMAR beschrijft de eisen die worden gesteld aan een assessment proces voor TMMi.

- op basis van dit document kunnen organisaties hun eigen assessment methode ontwikkelen en laten accrediteren,
- of men kan een reeds geaccrediteerde TMMi assessment methode van een andere organisatie in licentie te nemen,
- of een (lead-)assessor training kan worden gevolgd met de officiele TMMi Assessment Method (TAM) als uitgangspunt. TAM  is ontwikkeld door de TMMi Foundation en kan na het volgen van de training in licentie worden genomen.

Voor TMMi (lead) assessors bestaan specifieke criteria welke zijn beschreven in onderstaand document.Publicaties
Test Maturity Model integrationDe kleine TMMiOver het onderwerp testprocesverbeteren en specifiek het TMMi heeft Erik een aantal artikelen gepubliceerd, o.a. de resultaten van de eerste TMMi benchmark.

De volgende TMMi boeken zijn gepubliseerd:

Daarnaast interessant voor TMMi geinteresseerden, het ISTQB expert level boek: