18.05.16 Artikel Usability Tester
Een volledig nieuw artikel over het specialiseren als Usability Tester gepubliseerd in TestNetNieuws.
06.05.16 Security Tester
De nieuwe ISTQB Advanced Security Tester syllabus nu beschikbaar.
11.04.16 ISTQB Glossary
Een nieuwe versie van de ISTQB Glossary nu beschikbaar.
21.03.16 ISTQB Expert sample papers
Een nieuwe en een aangepaste ISTQB Expert sample paper - Improving the Testing Process nu beschikbaar.
18.03.15 SEETEST 2016
Erik verzorgt een keynote "Building on Success" en een tutorial "Discount Usability Testing" tijdens SEETEST conference 2016 in Bucharest (Roemenie).
16.03.16 Kampioen Bonaire dubbel
Erik is voor de 2e keer Bonairiaans kampioen tafeltennis in het dubbelspel geworden.
14.03.16 Software Testing Forum Milaan
Erik verzorgt het tutorial Requirements Engineering for Testers tijdens het Software Testing Forum 2016, Milaan (Italie).
07.03.16 TMMi Professional
De TMMi Professional syllabus, sample questions en examen nu volledig vertaald, en beschikbaar in het Frans en Spaans.
01.02.16 TMMi vs. ISO 29119
Een volledig nieuw whitepaper over de relatie tussen TMMi and ISO 29119 nu beschikbaar.
11.01.16 Requirements tutorial
Erik verzorgt het tutorial Requirements Engineering for Testers tijdens StarWest 2016, Anaheim (USA).

Presentaties

  
Erik spreekt regelmatig op zowel nationale als internationale conferenties en is een internationaal gerespecteerde docent (ISTQB geaccrediteerd) op het gebied van software testen. Hij heeft als keynote gesproken en tutorials verzorgd op conferenties in onder andere Amerika, Australië, Brazilië, India, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en in een groot aantal Europese landen.

Tijdens EuroStar'99 (Usability Testen), EuroStar'02 (Test Strategies and Planning) en EuroStar'05 (Inspection leader) won hij de best-tutorial award. Tijdens Test2008 (Delhi, India) won hij de best-presentation award met de presentatie "Building on Succes: Beyond the obvious".

De belangrijkste en meest recente keynote presentaties:

 • Test Improvement with TMMi: Process Improvement for Present and Future Test Improvement with TMMi: Process Improvement for Present and Future
  Tijdens deze presentie worden verschillende manieren om testen te verbeteren geïdentificeerd. Er wordt een overzicht gegeven van het TMMi alsmede de wijze waarop TMMi business-driven verbeteren ondersteund. Tips om goed te starten en om een verbeterproject te laten slagen komen aan de orde evenals het Test Improvement Manifesto.
   
 • Risk-Based Testing in Practice Risk-Based Testing in Practice
  Deze presentatie gaat over een praktische methode (PRISMA) voor het toepassen van gestructureerd risico-gebaseerd testen in projecten. Besproken wordt de werkwijze rondom het identificeren en analyseren van risico's in nauwe samenwerking met belanghebbenden. Tevens komt aan bod op welke wijze het resultaat van een risico-analyse kan worden gebruikt voor een gedifferentieerde risico-gebaseeerde testaanpak. De methode is ontwikkeld in de praktijk en geoptimaliseerd in een groot aantal projecten in diverse sectoren. Praktijkervaringen, problemen bij de invoering en bereikte resultaten worden besproken.
   
 • Building on Success: Beyound the obvious
  Tijdens deze presentie gaat Erik in op bestaande testmethoden en technieken. Welke werken echt, en welke leveren de meeste bijdrage aan een succesvol project? Het hoeft niet perfect te zijn, en veelal volstaat "good enough testing". Vijf belangrijke en onmisbare aanbevelingen worden gepresenteerd die elk project zou moeten implementeren om succesvol te zijn. Deze presentatie heeft als basis een grote hoeveelheid praktijkervaringen in diverse domeinen.
   
 • SCRUM & Testing: Back to the Future SCRUM & Testing: Back to the Future
  Erik heeft inmiddels veel praktijkervaring met het implementeren van testen binnen SCRUM en andere Agile methoden. Deze presentatie biedt een overzicht van de praktijkervaringen met als doelstellingen de toehoorders informatie te verschaffen om op een succesvolle wijze testen te kunnen implementeren in een SCRUM omgeving, of op zijn minst op de hoogte te zijn van de belangrijkste uitdagingen. Deze presentatie gaat over die aspecten die je niet leest in agile literatuur en de agile testgroeroe's vergeten schijnen te zijn.

Naast (keynote) presentaties heeft Erik heeft in de afgelopen periode met enige regelmaat de navolgende tutorials verzorgd:

presentatie5_210

presentatie6_210_01