11.10.16 Risk keynote
Erik verzorgt in 2017 een keynote en workshop met als onderwerp risk-based testing tijdens een SIGiST meeting in Londen (UK).
26.09.16 Testcursus op Curacao
In februari weer een ISTQB test training op Curacao ism ISACA Chapter Curacao.
21.09.16 Agile testcursus op Curacao
In november voor de eerste keer een ISTQB Agile Foundation testtraining op Curacao ism ISACA Chapter Curacao.
15.08.16 WCSQ 2017
Erik verzorgt een TMMi and Agile tutorial tijdens de World Congress on Software Quality in Lima (Peru).
10.08.16 TMMi en Agile interview
Luister naar het podcast interview van Erik met Tom Cagney over kwaliteit, Agile en TMMi gebaseerd test process verbeteren.
30.06.16 Kampioen Bonaire Enkelspel
Erik is voor de 6e keer Bonairiaans kampioen tafeltennis in het heren enkel geworden.
08.06.16 Cursussen in IJsland
In samenwerking met de Universiteit van Reykjavik verzorgt Erik begin november de 2 daagse training Agile Tester - A Practical Perspective en de training Practical Risk-Based Testing in IJsland.
06.06.16 Risk-Based Testing cursus SEETEST
Erik verzorgt de 1-daagse cursus Risk-Based Testing voorafgaand aan de SEETEST conference 2016 in Bucharest (Roemenie).
18.05.16 Artikel Usability Tester
Een volledig nieuw artikel over het specialiseren als Usability Tester gepubliseerd in TestNetNieuws.
06.05.16 Security Tester
De nieuwe ISTQB Advanced Security Tester syllabus nu beschikbaar.

Keynotes

Erik spreekt regelmatig op zowel nationale als internationale conferenties en is een internationaal gerespecteerde docent op het gebied van software testen. Hij heeft als keynote gesproken op conferenties in onder andere Amerika, Australië, Brazilië, India, Maleisie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en in een groot aantal Europese landen. Tevens verzorgd hij met grote regelmaat tutorials.

De belangrijkste en meest recente keynote presentaties:

 • Building on Success V1.2 websitexx.pdf Building on Success - Beyond the obvious
  Tijdens deze presentie gaat Erik in op bestaande testmethoden en technieken. Welke werken echt, en welke leveren de meeste bijdrage aan een succesvol project? Het hoeft niet perfect te zijn, en veelal volstaat "good enough testing". Vijf belangrijke en onmisbare aanbevelingen worden gepresenteerd die elk (Agile) project zou moeten implementeren om succesvol te zijn. Deze presentatie heeft als basis een grote hoeveelheid praktijkervaringen in diverse domeinen.

 • Testing Centre of Excellence.pdf Testing Centre of Excellence
  Software wordt nooit foutloos. Testen is en blijft een essentieel onderdeel van software ontwikkeling. In deze presentatie gaat Erik in op een vijftal aspecten die tesamen zorgdragen voor "first-class" testen. Gebaseerd op het European Foundation for Quality Mananagent (EFQM) model komen achtereenvolgens leiderschap, beleid en strategie, process, mensen en, infrastructuur en tools aan bod. Tenslotte wordt een aantal resultaten besproken die met een dergelijke aanpak kunnen worden behaald.

 • Test Improvement with TMMi Test Improvement with TMMi: Process Improvement for Present and Future
  Tijdens deze presentie worden verschillende manieren om testen te verbeteren geïdentificeerd. Er wordt een overzicht gegeven van het TMMi alsmede de wijze waarop TMMi business-driven verbeteren ondersteund. Tips om goed te starten en om een verbeterproject te laten slagen komen aan de orde evenals het Test Improvement Manifesto.

 • Risk-Based Testing in Practice Risk-Based Testing in Practice
  Deze presentatie gaat over een praktische methode (PRISMA) voor het toepassen van gestructureerd risico-gebaseerd testen in projecten. Besproken wordt de werkwijze rondom het identificeren en analyseren van risico's in nauwe samenwerking met belanghebbenden. Tevens komt aan bod op welke wijze het resultaat van een risico-analyse kan worden gebruikt voor een gedifferentieerde risico-gebaseeerde testaanpak. De methode is ontwikkeld in de praktijk en geoptimaliseerd in een groot aantal projecten in diverse sectoren. Praktijkervaringen, problemen bij de invoering en bereikte resultaten worden besproken.

 • Risk-Based Testing for Agile Pojects.pdf Risk-Based Testing for Agile Pojects 
  Deze keynote presentatie is sterk gerelateerd aan de voorafgaande presentatie, maar hier wordt nadrukkelijk ook aandacht besteed aan het toepassen van risk-based testing in een agile omgeving. De specifieke variant van PRISMA voor Agile, te weten Risk-Poker wordt gepresenteerd als een praktische toepasbare variant.

 • SCRUM & Testing: Back to the Future SCRUM & Testing: Back to the Future
  Erik heeft inmiddels veel praktijkervaring met het implementeren van testen binnen SCRUM en andere Agile methoden. Deze presentatie biedt een overzicht van de praktijkervaringen met als doelstellingen de toehoorders informatie te verschaffen om op een succesvolle wijze testen te kunnen implementeren in een SCRUM omgeving, of op zijn minst op de hoogte te zijn van de belangrijkste uitdagingen. Deze presentatie gaat over die aspecten die je niet leest in agile literatuur en de agile testgroeroe's vergeten schijnen te zijn.

 • The Essentials of Structured Testing The Essentials of Structured Testing
  Zowel het toenemend belang van software in de samenleving als de kosten  voor het testen, geven het noodzaak aan tot het structureren van het testen. Deze presentatie gaat over de essentiele onderdelen die onmisbaar zijn bij elk gestructureerd test proces en de resultaten die kunnen worden bereikt indien deze worden toegepast. Deze essentiele activiteiten bieden een algemene richtlijn voor het verbeteren van het testen en kunnen worden gebruik door IT-Auditors als een checklist bij het beoordelen van de kwaliteit van het testproces.

Bekijk het lightning keynote optreden van Erik tijdens STAR-East (Orlando, 2012) en de keynote over Risk-Based Testing tijdens HUSTEF (Boedapest, 2013):

 

presentatie5_210