11.10.16 Risk keynote
Erik verzorgt in 2017 een keynote en workshop met als onderwerp risk-based testing tijdens een SIGiST meeting in Londen (UK).
26.09.16 Testcursus op Curacao
In februari weer een ISTQB test training op Curacao ism ISACA Chapter Curacao.
21.09.16 Agile testcursus op Curacao
In november voor de eerste keer een ISTQB Agile Foundation testtraining op Curacao ism ISACA Chapter Curacao.
15.08.16 WCSQ 2017
Erik verzorgt een TMMi and Agile tutorial tijdens de World Congress on Software Quality in Lima (Peru).
10.08.16 TMMi en Agile interview
Luister naar het podcast interview van Erik met Tom Cagney over kwaliteit, Agile en TMMi gebaseerd test process verbeteren.
30.06.16 Kampioen Bonaire Enkelspel
Erik is voor de 6e keer Bonairiaans kampioen tafeltennis in het heren enkel geworden.
08.06.16 Cursussen in IJsland
In samenwerking met de Universiteit van Reykjavik verzorgt Erik begin november de 2 daagse training Agile Tester - A Practical Perspective en de training Practical Risk-Based Testing in IJsland.
06.06.16 Risk-Based Testing cursus SEETEST
Erik verzorgt de 1-daagse cursus Risk-Based Testing voorafgaand aan de SEETEST conference 2016 in Bucharest (Roemenie).
18.05.16 Artikel Usability Tester
Een volledig nieuw artikel over het specialiseren als Usability Tester gepubliseerd in TestNetNieuws.
06.05.16 Security Tester
De nieuwe ISTQB Advanced Security Tester syllabus nu beschikbaar.

Biografie

ErikDrs. Erik van Veenendaal CISA is afgestuurd als bedrijfeconoom aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij is sinds 1987 als consultant en manager werkzaam binnen in de ICT-industrie. Na een carrière binnen software ontwikkeling, is hij overgestapt naar het vakgebied software kwaliteit. Hij heeft daarbinnen een specialisatie ontwikkeld op het gebied van testen.

Als testmanager en adviseur is hij betrokken geweest bij een groot aantal automatiseringsprojecten. Tevens heeft hij bij een aantal omvangrijke organisaties in verschillende domeinen meegewerkt aan teststructurering, de implementatie van reviews en inspecties, en testprocesverbeteren. Bij Sogeti was hij werkzaam als manager operations en tezamen met Martin Pol ontwikkelaar van de TMap testmethodiek. Hij is (co-)auteur van een groot aantal artikelen en boeken op het gebied van testen en kwaliteitsmanagement, onder andere de best-sellers "Testen volgens TMap", "Test Maturity Model integration (TMMi)" en "ISTQB Foundations of Software Testing".

Erik is de oprichter en was gedurende ruim 12 jaar directeur van Improve Quality Services BV, een dienstverlenende organisatie op het gebied testen, requirements engineering en kwaliteitsmanagement. Onder zijn leiding ontwikkelde Improve Quality Services zich tot een vooraanstaand testbedrijf in de Nederlandse gericht op innovatieve en hoogwaardige dienstverlening. Klanten bevinden zich met name in de technische industrie (bijv. Philips, Océ en Assembléon) en financiële dienstverlening (bijv. Rabobank, ING en Triodos Bank). Op het gebied van (test)opleidingen is het bedrijf marktleider zowel qua kwantiteit als kwaliteit.

Momenteel richt Erik zich als "independent consultant" op advisering, opleidingen, publicaties en presentaties binnen het vakgebied. Tevens is hij nog steeds actief in diverse rollen binnen de TMMi Foundation, International Software Testing Qualifications Board en IREB organisatie,

Erik was mede-initiatiefnemer van de oprichting van TESTNET. Hij was de eerste tester die het ISEB Practitioner certificaat met distinction mocht ontvangen en is tevens Certified Information Systems Auditor (CISA). Hij spreekt regelmatig op zowel nationale als internationale conferenties en is een internationaal gerespecteerde docent (ISTQB geaccrediteerd) op het gebied van software testen en requirements engineering. Tijdens EuroStar heeft hij reeds drie maal de best-tutorial award gewonnen. Als universitair docent was hij part-time bijna 10 jaar verbonden aan faculteit Technology Management van de TU-Eindhoven.

Van 2005 - 2009 was hij vice-president van de International Software Testing Qualification Board (ISTQB). Gedurende een groot aantal jaren was hij editor van de ISTQB "Standard Glossary of terms used in Software Testing" en lid van de editorial board van Testing Experience. Erik is bestuurslid van de TMMi Foundation en editor/auteur van het TMMi model. Voor zijn bijdrage aan het vakgebied testen heeft hij 2007 de "European Testing Excellence Award" en in 2015 de "ISTQB International Software Testing Excellence Award" ontvangen.