01.02.16 TMMi vs. ISO 29119
Een volledig nieuw whitepaper over de relatie tussen TMMi and ISO 29119 nu beschikbaar.
21.01.16 Testtraining Curacao
Erik verzorgt in februari wederom de cursus Foundation in Software Testing in samenwerking met ISACA Chapter Curacao.
11.01.16 Requirements tutorial
Erik verzorgt het tutorial Requirements Engineering for Testers tijdens StarWest 2016, Anaheim (USA).
17.12.15 TMMi model in Spaans
Het TMMi model is nu volledig vertaald en beschikbaar in het Spaans.
16.11.15 Testing Excellence Award
Erik heeft de ISTQB Testing Excellence Award gekregen voor zijn bijzondere verdienste aan het vakgebied testen.
26.10.15 ISTQB Expert sample paper
17.08.15 Better Software 2015
Erik verzorgt het tutorial Requirement Engineering: A Hands-on practicum tijdens Better Software 2015, Orlando (USA).
29.06.15 Kampioen Bonaire
Erik is voor de 5e maal Bonairiaans kampioen tafeltennis in het enkelspel geworden.
24.06.15 SEETEST 2015
Erik verzorgt een keynote "Building on Success" en een workshop over risk-based testen tijdens SEETEST conference 2015 in Sofia (Bugarije).
24.06.15 ISTQB Foundation sample paper
Een aangepaste versie van het ISTQB Foundation sample paper is nu beschikbaar.

Biografie

ErikDrs. Erik van Veenendaal CISA is afgestuurd als bedrijfeconoom aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij is sinds 1987 als consultant en manager werkzaam binnen in de ICT-industrie. Na een carrière binnen software ontwikkeling, is hij overgestapt naar het vakgebied software kwaliteit. Hij heeft daarbinnen een specialisatie ontwikkeld op het gebied van testen.

Als testmanager en adviseur is hij betrokken geweest bij een groot aantal automatiseringsprojecten. Tevens heeft hij bij een aantal omvangrijke organisaties in verschillende domeinen meegewerkt aan teststructurering, de implementatie van reviews en inspecties, en testprocesverbeteren. Bij Sogeti was hij werkzaam als manager operations en tezamen met Martin Pol ontwikkelaar van de TMap testmethodiek. Hij is (co-)auteur van een groot aantal artikelen en boeken op het gebied van testen en kwaliteitsmanagement, onder andere de best-sellers "Testen volgens TMap", "Test Maturity Model integration (TMMi)" en "ISTQB Foundations of Software Testing".

Erik is de oprichter en was gedurende ruim 12 jaar directeur van Improve Quality Services BV, een dienstverlenende organisatie op het gebied testen, requirements engineering en kwaliteitsmanagement. Onder zijn leiding ontwikkelde Improve Quality Services zich tot een vooraanstaand testbedrijf in de Nederlandse gericht op innovatieve en hoogwaardige dienstverlening. Klanten bevinden zich met name in de technische industrie (bijv. Philips, Océ en Assembléon) en financiële dienstverlening (bijv. Rabobank, ING en Triodos Bank). Op het gebied van (test)opleidingen is het bedrijf marktleider zowel qua kwantiteit als kwaliteit.

Momenteel richt Erik zich als "independent consultant" op advisering, opleidingen, publicaties en presentaties binnen het vakgebied. Tevens is hij nog steeds actief in diverse rollen binnen de TMMi Foundation, International Software Testing Qualifications Board en IREB organisatie,

Erik was mede-initiatiefnemer van de oprichting van TESTNET. Hij was de eerste tester die het ISEB Practitioner certificaat met distinction mocht ontvangen en is tevens Certified Information Systems Auditor (CISA). Hij spreekt regelmatig op zowel nationale als internationale conferenties en is een internationaal gerespecteerde docent (ISTQB geaccrediteerd) op het gebied van software testen en requirements engineering. Tijdens EuroStar heeft hij reeds drie maal de best-tutorial award gewonnen. Als universitair docent was hij part-time bijna 10 jaar verbonden aan faculteit Technology Management van de TU-Eindhoven.

Van 2005 - 2009 was hij vice-president van de International Software Testing Qualification Board (ISTQB). Gedurende een groot aantal jaren was hij editor van de ISTQB "Standard Glossary of terms used in Software Testing" en lid van de editorial board van Testing Experience. Erik is bestuurslid van de TMMi Foundation en editor/auteur van het TMMi model. Voor zijn bijdrage aan het vakgebied testen heeft hij 2007 de "European Testing Excellence Award" en in 2015 de "ISTQB International Software Testing Excellence Award" ontvangen.